luni, 20 februarie 2012

Dire Straits Going To Wembley - 1985



Formatie din Anglia infiintata in 1977

Componenta initiala:
Mark Knopfler (12 aug. 1949 , Glasgow), voc., ch.;
David Knopfler (1951, Glasgow), ch.;
John Illsley (24 iun. 1949, Leicester), bas;
Pick Withers, drms.

Discografie:Dire Straits (1978)
Communique (1979)
Making Movies (1980)
Love Over Gold (1982)
Twisting Bt the Pool (EP,1983)
Alchemy: Dire Straits Live (live,1984)
Brothers In Arms (1985)
On every Street (1991)
On The Night (live,1993)
Live At The BBC (live,1995)
Mark si David Knopfler, fiii unui arhitect, au descoperit pasiunea pentru chitara în adolescenta. In timp ce urma studiile universitare de limba engleza, Mark facea cronici de muzica rock la Yorkshire Evening Post si era membru al mai multor trupe rock ce concertau în pub-urile din sudul Londrei.

La începutul lui1977, când preda cursuri de literatura britanica, Mark petrecea mult timp cu fratele lui David – pe atunci asistent social - si cu colegul de cameră al acestuia, John Illsey, un distribuitor de cherestea care studia sociologia la Universitatea din Londra.

În iulie 1977, dupa mai multe repetiţii în studio cu bateristul Pick Withers, viitorul grup Dire Straits a elaborat o caseta demonstrativa cu 5 piese care includea si viitorul single Sultans of Swing.

Criticul muzical si DJ-ul Charlie Gillett a difuzat Sultans of Swing în emisiunea lui de pe BBC- Honky Tonkin’ iar ascultatorii si casele de discuri s-au aratat încântati de piesa.

La sfârsitul lui 1977 grupul îsi înregistra albumul de debut la casa de discuri Vertigo Records a producatorului Muff Winwood. Sultans of Swing a fost pentru prima data hit în Olanda, si abia după aceea a facut parte din UK TOP 10. Warner Bros Records s-a ocupat integral de distribuţia albumului în SUA si i-a acordat suport financiar pâna când în martie 1979 a obtinut locul 2 în clasamentul Billboard.

Dupa ce au cântat în deschiderea unui concert Talking Heads în timpul turneului european al acestora din 1978, Dire Straits au investit 25 000$ ş\si 12 zile pentru înregistrarea albumului Dire Straits (1978). Odata ce Sultans of Swing a devenit hit, albumul s-a vândut în 2 milioane de exemplare în întreaga lume.

Criticii muzicali au asociat stilul trupei Dire Straits cu cel al unor artisti precum Chris Rea, Peter Gabriel, Phil Collins, Aztec Camera, Bruce Springsteen, George Harrison, John Hiatt, Sheryl Crow, Steely Dan, Sting sau Tom Petty. Aceiaşi critici vorbesc despre influentele muzicii lui Eric Clapton, JJ Cale, Bob Dylan, Randy Newmann si Chet Atkins în stilul trupei.

Albumul Communique (1980) produs de Jerry Wesler si Barry Beckett s-a vândut în 3 milioane de exemplare în întreaga lume. Nu a avut un debut comercial, dar în textele pieselor se face simtit lirismul incisiv si cinic al lui Knopfler.

Înainte de înregistrarea albumului Making Movies (1980) David Knopfler a optat pentru o cariera solo, realizând de atunci mai multe albume independente. În locul lui a venit Ray Bittan – pianistul fostei trupe a lui Bruce Springsteen, E Band. In urmatorul turneu au fost adaugati formulei initiale a trupei Val Linders - fost membru a trupei Darling – si Alan Clark la clape. Chiar daca Knopfer a fost criticat pentru lipsa de varietate a formulei muzicale, albumul a dat totusi nastere unui single de UK Top 20 – nemuritoarea balada Romeo and Juliet.

Love over Gold (1982) a avut un succes mai mare decât albumul precedent, piesa-single extrasa de pe acesta – Private Investigations – ocupând primul loc în topurile britanice din septembrie 1982. Dupa lansarea albumului Love over Gold, Knopfler a luat o pauza, timp în care s-a ocupat de producţia albumului Infidels (1983) al lui Bob Dylan si a compus textul pentru hitul renascut al Tinei Turner – Private Dancer. Astfel, Knopfer s-a facut remarcat atât ca textier cât si ca chitarist de exceptie, motiv pentru care se credea ca trupa Dire Straits si-a încheiat cariera. Tot în acea perioada Knopfler a semnat contracte de productie cu cu artisti precum Aztec Camera, Randy Newmann si Willy deVile.

Trupa s-a reunit în 1983 când, împreuna cu fostul basist al trupei Rockpite - Terry Williams – a fost într-un turneu mondial.

După realizarea unui EP – Twisting by the Pool (1983) - locul 14 in topurile britanice - si a unui album live – Alchemy (1984) - locul 3 in topurile britanice – a urmat cel mai mare succes comercial al trupei – albumul Brothers in Arms (1985) care a ocupat locul 1 in UK charts în anul apariţiei.

Acesta cuprinde 3 hit-uri: Money for Nothing (locul 1 în 1985); Walk of Life ( locul 7 în 1985) – pe care apare şi vocea lui Sting care cântă I want my MTV - si So Far Away (locul 19 in 1986).

În 1986 Brothers in Arms depaseste cifra de vânzari de 3 milioane în Marea Britanie, devenind cel mai bine vândut LP din istoria muzicala a acestei tari. Cu Brothers in Arms în topuri, Knopfler s-a apucat de alte proiecte – a aparut în The Shouting Stage al lui Joan Armatrading, a fost co-producatorul lui Andy Newmann pentru Land of Dreams si a facut înregistrari cu idolul lui, chitaristul Chut Atkins ( Knopfler si Atkins au câstigat 3 premii Grammy pentru înregistrarile lor în duet).

De asemenea, s-a ocupat de producţia abumului Knife al trupei Aztec Camera si de compozitia de soundrtackuri pentru mai multe filme: Local Hero (1983) , Cal ( 1984), The Princess Bride (1987), Confort and Joy ( 1987) si Last Exit to Brooklyn(1989).

Apariţia trupei la un concert live de întrajutorare a dus la creşterea vânzărilor albumului. Knopfer face o serie de observatii cu privire la comercializarea imaginiii lui de star rock pe MTV odata cu apariţia hitului Money for Nothing – number one în SUA. Alte trei piese de pe album: Walk of Life, So Far Away si Brothers in Arms au devenit hituri pe ambele parti ale Atlanticului, Walk of Life situându-se pe locul 2 în topurile din Marea Britanie.

În 1988, dupa apariţia live la concertul aniversar de 70 de ani al lui Nelson Mandela de pe stadionul Wembley din Londra si dupa turneul cu Eric Clapton, Knopfer a anunţat sfârsitul carierei trupei Dire Straits. Nu înainte de a lansa al doilea album live – o compilaţie a pieselor din acest turneu - On the Night (1993).

Money for Nothing (1988), o compilaţie a celor mai mari hituri Dire Straits a aparut la sfârsitul carierei acestora şi a ocupat locul 62 în topurile britanice.

În 1990 Knopfler a format o trupa ad-hoc împreuna cu Brendan Croker, Paul Franklin, Ed Bicknell, si Steve Phillips – Notting Hillbillies. Albumul de debut – Missing….Presumed Having a Good Time a fost apreciat în Marea Britanie, ocupând locul 2 în top. În SUA s-a situat doar pe locul 52, în ciuda lansarii albumului la o editie live a emisiunii Saturday Night Live si într-un turneu. Dupa acest turneu din Marea Britanie, trupa s-a dizolvat.

În vara lui 1991 Dire Straits si-au anunţat turneul de reîntoarcere si apariţia unui nou album – On Every Street (1991). Având în vedere succesul trupei din anii 80 era de asteptat ca efectul acestui album sa fie favorabil. În SUA însa turneul lor nu a stârnit senzatie. Nu s-a distins nici un single de pe acest album.

Asa cum aratau criticii muzicali, Brothers in Arms a fost poate o lovitura norocoasa, o nota aparte în stilul obisnuit al trupei. Chiar daca Knopfler a fost provocat de alte proiecte extraprofesionale, după o pauza de 6 ani între productia de albume grupul si-a mentinut incredibila popularitate în Marea Britanie. Aceasta se datoreaza unei bune strategii de marketing si a apelului neconditionat al fanilor britanici la muzica lor.

sursa: http://tzejea.3x.ro/romana/muzica/Dire%20Straits.html

Concertul Dire Straits Going To Wembley Wembley 1985  puteti sa-l descarcati din locatia:
https://kat.ph/dire-straits-going-to-wembley-wembley-1985-double-layer-ntsc-dvd-t2805919.html

Intreaga discografie a formatiei se poate descarca din locatia:
https://kat.ph/dire-straits-mark-knopfler-complete-discography-t1637440.html

Discografia contine:
1978 - Dire Straits - Dire Straits
1978 - Dire Straits - Live In Rotterdam
1979 - Dire Straits - Communique
1980 - Dire Straits - Making Movies
1982 - Dire Straits - Extended Dance Play
1982 - Dire Straits - Love Over Gold
1983 - Mark Knopfler - Local Hero OST
1984 - Dire Straits - Alchemy (Live) 2 Cds
1984 - Mark Knopfler - From The Film Cal
1985 - Dire Straits - Brothers In Arms
1988 - Dire Straits - Money For Nothing
1989 - Mark Knopfler & Eric Clapton - The Twelfth Night 2 Cds
1989 - Mark Knopfler - Last Exit To Brooklyn
1990 - Mark Knopfler & Chet Atkins - Neck And Neck
1990 - Mark Knopfler - The Notting Hillbillies- Missing Presumed Having A Good Time
1991 - Dire Straits - On Every Street
1993 - Dire Straits - On The Night (live)
1993 - Mark Knopfler - Screenplaying
1995 - Dire Straits - Live At The BBC
1996 - Mark Knopfler - Golden Heart
1997 - Mark Knopfler - The Princess Bride
1998 - Dire Straits - Sultans Of Swing (Limited Edition) 2 Cds
1998 - Dire Straits - The Very Best Of - Sultans Of Swing
1998 - Mark Knopfler - Wag The Dog
1998 - Musique Du Film Metroland Par Mark Knopfler - Metroland
2000 - Mark Knopfler - Sailing To Philadelphia
2001 - Mark Knopfler - A Shot At Glory B.S.O
2002 - Mark Knopfler - The Ragpicker's Dream
2004 - Mark Knopfler - Shangri-La
2005 - Dire Straits & Mark Knopfler - The Best Of (Special Edition)

Auditie si vizionare placuta!





Loading...

2 comentarii: