joi, 29 martie 2012

Madonna Louise Veronica Ciccone


Madonna Louise Veronica Ciccone (n. pe 16 august 1958), supranumita « Regina muzicii pop » este o cantareata americana, actrita si compozitoare de muzica pop, castigatoare a mai multor premii Grammy, actrita laureata a Globului de Aur si autoare a mai multor carti.
Nascuta in Bay City, Michigan si crescuta in Rochester Hills, Michigan, Madonna s-a mutat in New York City pentru a deveni dansatoare. Si-a lansat albumul de debut in 1983, de pe care trei melodii au ajuns in top 20 in Statele Unite.
Dupa o interpretare memorabila la prima editie a MTV Video Music Awards din 1984 a piesei „Like a Virgin”,obtine primul hit in Statele Unite si Australia. Albumul care poarta numele piesei a ajuns de asemenea pe locul 1 in Billboard 200.


Anul urmator a jucat in "Cautand-o pe Susan" primind recenzii pozitive.
In 1986 lanseaza True Blue care produce multiple hituri 1 in toata lumea,si este nominalizata la premiile Grammy pentru cantecul „Crazy for You” de pe coloana sonora a filmului Vision Quest.
In 1987 joaca in "Who's That Girl" care este primit rece de catre critica si public, cu toate ca soundtrack-ul se dovedeste a fi un succes in topuri, melodia „Who's That Girl” devenind un hit international, iar turneul cu acelasi nume a fost o perioada turneul cu cele mai mari incasari ale tuturor timpurilor.
Dupa divortul de Sean Penn din 1988, cu care se casatorise in 1985, se intoarce cu unul din cele mai apreciate albume ale ei, Like a Prayer, primul videoclip de pe acesta starnind puternice controverse.
In 1990 joaca in Dick Tracy, de pe coloana sonora a acestuia lansand hitul international „Vogue”, iar melodia „Sooner or Later” primeste premiul Oscar pentru „Cel mai bun cantec original”.
Mai tarziu in acelasi an porneste in turneul de succes, Blond Ambition, care primeste titlul de „cel mai bun turneu al anului ” din partea Rolling Stone .
In 1991, prima ei compilatie de hituri, "The Immaculate Collection este lansata", primul single „Justify My Love” fiind interzis pe MTV datorita continutului sexual.
In anul urmator isi continua cariera de actrita in "A League of Their Own", tema muzicala a filmului, „This Used To Be My Playground", ajungand al zecelea hit al Madonnei ce ocupa locul 1 in topul Billboard Hot 100.
Incepand cu 1992, Madonna a explorat si mai mult sexualitatea umana, lansand o carte intitulata SEX, un videoclip erotic de pe albumul Erotica, un turneu - The Girlie Show Tour si joaca in doua thrillere erotice, toate acestea starnind controverse, critici si scaderi in vanzari.
De pe albumul Bedtime Stories (1994) se evidentiaza melodiile „Secret ” si „Take a Bow”, aceasta din urma fiind a 11-ea melodie a cantaretei care ajunge pe locul 1 in Billboard Hot 100, cu toate ca a ratat top 10 in Marea Britanie.
Videoclipul a castigat premiul MTV VMA pentru „Cel mai bun videoclip al unei artiste” din 1995.
In 1996 Madonna este distribuita in cel mai de succes film al ei, Evita pentru care primeste Globul de Aur pentru „Cea mai buna actrita” si premiul Oscar pentru „Cel mai bun cantec original”.
In timpul filmarilor, aceasta ramane insarcinata cu antrenorul ei personal, Carlos Leon, de care se desparte la scurt timp.
Albumul din 1998 primeste recenzii calde de la critici, primind trei premii Grammy si sase MTV Video Music Awards, „Frozen” si „Ray of Light” devenind hituri de top 5 in toata lumea.
In 2000, Madonna ajunge din nou in varful topului Billboard, cu albumul Music si singleul cu acelasi nume.
Dupa casatoria cu Guy Ritchie din acelasi an, ramane din nou gravida, dand nastere de aceasta data unui baiat.
In 2001, se intoarce pe scena cu turneul "Drowned World Tour", unul din cele mai de succes turnee ale anului.
In 2002 primeste Zmeura de Aur pentru rolul din "Naufragiati" si lanseaza „Die Another Day” care este nominalizat la premiile Grammy dar si la Zmeura de Aur.
Videoclipul este al doilea cel mai scump videoclip produs vreodata.
In 2003, cantareata socheaza prin violenta si mesajul anti-razboi din videoclipul „American Life” de pe albumul cu acelasi nume; "American Life" a devenit cel mai slab vandut album din cariera cantaretei.
"Confessions on a Dance Floor" (2005) a readus-o in atentia publicului, primul single „Hung Up” ajungand pe locul 1 intr-un record de 45 de tari, iar albumul a castigat un premiu Grammy.
Turneul care a promovat albumul a avut incasari record.
Pe 10 martie 2008 a fost introdusa in Rock and Roll Hall of Fame.
In mai 2008 se intoarce cu "Hard Candy", care a fost criticat ca fiind o incercare disperata a Madonnei de a se mentine in varf.
In timpul turneului de promovare a acestuia, s-a facut publica vestea ca artista va divorta de Guy Ritchie. Turneul a devenit cel mai de succes turneu al unui artist solo.
Madonna, a devenit faimoasa nu atat prin muzica ei, cat prin controversele carora le-a dat nastere. Revista `People` a desemnat-o intre primele 25 cele mai controversate persoane din lume, in anul 2001.
In urma unui sondaj facut de MTV referitor la videoclipurile care "sparg regulile", videoclipul Madonnei pentru melodia "Like a Prayer" a ocupat locul intai. In 1989 a pierdut un contract de milioane de dolari cu Pepsi din cauza acestui videoclip. Apoi, "Like a Prayer" a ajuns pe primul loc in topuri, iar solista a multumit firmei Pepsi pentru controversele create.
Videoclipurile "Justify My Love" si "What It Feels Like For A Girl" au fost oprite de la difuzare de VH21 si MTV din cauza controverselor pe care le-au creat, iar "Erotica" era difuzat doar dupa miezul noptii pe MTV din cauza temelor sexuale pe care le dezvolta.
Intr-o aparitie in celebra emisiune tv "Late Show with David Letterman", Madonna s-a remarcat prin rostirea cuvantului "fuck" de 13 ori.
Solista a fost condamnata de portoricani pentru ca in timpul unui concert a mimat o scena de sex cu un steag reprezentativ al statului Puerto Rico.
A pozat goala cel putin de trei ori de-a lungul carierei: in `A Certain Sacrifice`, in Penthouse si in cartea "Sex" care a devenit un best seller mondial.
In 1984 a dat tonul modei, o multime de adolescente adoptandu-i stilul. In New York a fost deschis un magazin de haine in stil Madonna. In 2001, tot ea a fost cea care a re-lansat moda hainelor western.
Madonna n-a fost atrasa doar de muzica, ci si de cinematografie. O imbinare a celor doua pasiuni ale vedetei o reprezinta melodia "Vogue" - un omagiu adus starurilor de la Hollywood. Celebritatile mentionate in cantec sunt: Greta Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Joe DiMaggio, Marlon Brando, James Dean, Grace Kelly, Jean Harlow, Gene Kelly, Fred Astaire, Ginger Rogers, Rita Hayworth, Lauren Bacall, Katharine Hepburn, Lana Turner si Bette Davis.
Si cum o persoana ambitioasa precum Madonna nu se putea multumi doar cu a admira de la distanta, artista a hotarat sa devina actrita. Ea a fost luata in considerare pentru un rol in pelicula  "Casino", dar in cele din urma rolul i-a fost acordat lui Sharon Stone. Aceasta s-a dovedit o decizie inspirata pentru soarta filmului, avand in vedere ca Madonna este singura persoana care a reusit performanta de a obtine in acelasi an `Zmeura de aur` pentru 3 categorii: `Cea mai slaba actrita`, `Cea mai slaba actrita intr-un rol secundar` si `Cel mai slab cuplu`, impreuna cu Adriano Giannini.
Filmul ei, Shanghai Surprise a fost un real dezastru. Pentru realizarea lui s-au investit 17 milioane de dolari si a adus castiguri de doar 2 milioane de dolari.
Madonna are un IQ de 140, a fost aleasa de revista `People` ca fiind una dintre cele mai frumoase 50 de persoane din lume, iar un articol aparut in revista Rolling Stones in anul 2000 estima averea vedetei la 650 de milioane de dolari. De atunci, ea a lansat albumul `Music`, care s-a vandut in 12 milioane de exemplare, a sustinut 47 de concerte in cadrul unui turneu in jurul lumii, a facut un film si a lansat o compilatie de super hituri. Turneul "Re-Invention" (2004) i-a adus castiguri de peste 125 de milioane de dolari.
Solista a avut relatii de amicitie cu mai multe vedete, pe care le-a verificat de-a lungul timpului dupa criteriul "prietenul adevarat la nevoie se cunoaste" si i-a pastrat aproape doar pe aceia care au trecut testul.
Este prietena foarte buna cu Bjork, care a compus pentru ea melodia "Bedtime Story", care a aparut pe albumul cu acelasi nume, lansat in 1994. O alta buna amica a solistei este Stella McCartney, care i-a realizat designul rochiei de mireasa pe care a imbracat-o la cununia cu Guy Ritchie.
A avut o legatura stransa de prietenie si cu Gwyneth Paltrow pana in momentul cand aceasta i-a refuzat invitatia de a intra in grupul Kabbalah. Au existat zvonuri conform carora si relatia cu Britney Spears, vedeta cu care Madonna s-a sarutat pasional in timpul unei gale a Premiilor MTV s-a fi subrezit tot din cauza grupului Kabbalah.
Madonna a lansat pe 30 martie2010  "Sticky and Sweet Tour", atat in varianta de DVD Blu-ray cat si pe CD. Materialul cuprinde concertul din Buenos Aires, in care Madonna a cantat in fata a 256,000 de fani atat piese mai vechi cat si mai noi, de pe albumul Hard Candy. Sunt incluse hiturile: "4 Minutes", "Hung Up", "Like a Prayer" si desigur "Don’t Cry For Me, Argentina"


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu